Sista inlägget

Det här är sista inlägget på den här bloggen. Ratata kommer stängas. Jag har ännu inte startat en ny blogg men kommer uppdatera adressen på min Instagram sida när jag hittar en lämplig portal. På Instagram heter jag stickochvirkfeber . 

Tack Ratata för den här tiden! Det var roligt att blogga här!

 

Virka och sticka vidare! 

Sanne Magnusson
16.09.2019 kl. 22:07

Socks on a Plane

Jag var jättepepp på att sticka de här sockorna före jag började, de var mina första tå-upp sockor. Men jag tycks ha en förbannelse över mina sockstickningar. Uppläggningen (judy's magic cast-on two at a time) och ökningarna för tån gick bra, samma med flätorna men när första hälen var gjord var det alldeles för spänt. Jag tycker om att ha yllesockor ovanpå vanliga sockor, så har jag alltid använd stickade sockor och de här blev som sagt för spända. Jag trädde i en livlina varvet före ökningarna före hälen och repade upp, ökningarna var kf&b så jag tog det säkra före det osäkra och satte livlinan i ett vanligt varv. Sen då jag stickat några varv så hade jag ökat en maska på ena sidan i ena sockan så då blev det en till livlineomgång och sticka den ena sockan lika långt som den andra. Tur jag kan trä i livlinor! Lite knepigt att få flätmaskorna rätt bara men det gick. Ja och så gick ju en sticka av också! Sen blev de lite för långa i foten, så sockorna fladdrar lite i tån.

Jag stickade två i gången med magic loop på stickor 2,25mm först och då den ena stickan gick av så böt jag till 2,5mm. Jag hade bara 80 cm lång 2,5mm rundsticka så därför valde jag inte den till först fast det var det som stod i mönstret. Det går att sticka med magic loop metoden på 80 cm rundsticka men jag föredrar längre. Mönstret på sockorna heter Socks on a plane. Jag maskade av med Jenny's surprisingly stretchy bind-off.

Inte ett par sockor som jag stickar har gått bra från början till slut, men så har jag bara stickat fyra par ännu. Jag tycker om att sticka sockor ändå eftersom det är ett lagom stort projekt som blir klart rätt snabbt. Nog för att jag nångång vill sticka större kläder också. :)

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
24.06.2015 kl. 20:10

Virkade verktyg: låda, såg och bälte

Här är sista delarna från Candy magazine 13 som jag inte hann virka till min systersons födelsedag ifjol. Delarna är en såg, en verktygslåda och ett verktygsbälte. På sågens handtag sydde jag fast en tagg eller vad man nu ska kalla det, en liten tyglapp där det står ”VIRKFEBER” och min bloggadress på. Sågar har ju märken och sånt på sig, visst? :)

 

I mönstren står det att en ska lägga in paff i verktygslådans sidor och i sågklingan, men jag la in liggunderlags liknande material iställe. Jag ville inte att sågklingan och verktygslådans sidor skulle bli vikta och sladdriga så som vikt paff kan bli. Liggunderlagsmaterialet behöll sin form  bra när jag testade det och det var lite tjockare så allt blev lite mer stabilt. Innuti handtaget till verktygslådan så är det en hushållspappersrulle som jag klippte upp på längden och snurrade ihop hårdare och tejpade fast.

 

(alla bilder är från mobilen, därav sunkig kvalitet)

 

Allt är virkat med 2,5mm nål och garnen är Mandarin petit och Blend bamboo.

Dom andra delarna som jag virkat från Candy Magazine 13 finns här.

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
28.04.2015 kl. 18:48

Randiga sockor

De här sockorna är det tredje paret jag stickat. Här det första, det andra paret var exakt lika som första men turkosa och det paret fick min syster i julklapp.

 

Det är inget konstigt med de här sockorna egentligen, annat än en istickshäl och kitchener stitch i tån och hälen. Jag började sticka på dem med magic loop och two-at-a-time men halvvägs på foten på ena sockan hade jag tappat en maska och ökat en mellan stickorna. Så ena sockan repade jag upp en stor del av och stickade på nytt. En tid tyckte jag inte alls om de här sockorna, fanns ingen lust att sticka färdigt dem för det funkade inte alls att sticka dom, ena tån stickade jag om säkert sju gånger. Och så är jag inte så värst imponerad av istickshälen heller, tycker sockorna med hällapp sitter bättre på foten. Sockorna har varit färdiga en rätt lång tid ren och jag har använt dom därav lite luddiga på bilderna.

 

Gernet är Novita 7 Veljestä Raita, färg 834  och jag använde 3,5mm stickor.

 


 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
22.03.2015 kl. 15:36

Vantar

På tåget ner till Karis den 23:e december började jag på ett par vantar. Jag hade tänkt sticka på dom under julen men det blev inte av då det var roligare att leka med en nästan treåring. :) Nå två dagar in på det nya året blev vantarna klara. Helt snygga och passar relativt bra men det blåser rakt igenom på handryggen. Jag tycks sticka lösare när det är räta och aviga turvist. Nåja, behöver ju inte bli svetting om händerna på promenader i alla fall. Mönster hittas här. Jag stickade med 8 mm stickor och båda på samma gång med magic loop och en istickstumme (lika som en istickshäl). Garnet är Drops Eskimo, färg 24.

Bonusbild på mig där jag också har på mig min Wurm mössa. :)

Nästa vantar jag gör ska nog ha tumkil om inte annat så för att prova om det sitter bättre på tummen.

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
12.01.2015 kl. 20:44

Menskopps-mönster

Här är mönstret för menskoppen. Det kommer inte alls likna en menskopp efter varv 15, men ta det bara lugnt. Den översta delen viks in i koppen så även om det mer ser ut som en vas/lerkruka så kommer det i slutändan att se ut som en menskopp.

 

Jag har virkat med ett rätt tunt garn och 2,5 mm virknål. Kom ihåg att tjockleken på garnet och virknålen kommer påverka hur stor menskoppen blir.

 

 

Förkortningar:

fm = fast maska

bm = bakre maskbågen

tills = tillsammans

lm = luftmaska

(x) = siffran inom parentesen anger hur många maskor varvet har

 

Menskopp

varv 1: 6 fm i en magisk ring (eller annan metod för att få 6 fm i början)

varv 2: 2 fm i varje m. (12)

varv 3: 12 fm i bm (12)

varv 4: *1 fm, 2 fm i nästa m* x 6 i bm (18)

varv 5: 18 fm i bm (18)

varv 6: 18 fm (18)

varv 7: *2 fm i nästa m, 2 fm* x 6 (24)

varv 8: 24 fm (24)

varv 9: 24 fm (24)

varv 10: *3 fm, 2 fm i nästa* x 6 (30)

varv 11: 30 fm (30)

varv 12: 30 fm (30)

varv 13: 30 fm i mb (30)

varv 14: 30 fm (30)

varv 15: *4 fm, 2 fm tills* x 5 (25)

varv 16: 2 fm i varje m (50)

varv 17: 50 fm (50)

varv 18: *1 fm, 2 fm tills* x 16, 2 fm tills (33)

varv 19: *1 fm, 2 fm tills* x 11 (22)

varv 20: 22 fm i bm

varv 21: *1 fm, 2 fm i nästa* x 11 (33)

varv 22: *2 fm, 2 fm i nästa* x 11 (44)

Klipp av och fäst tråden, vik in översta delen vid varv 20.

 

Virka sen antennen så här: virka 8 lm och virka 7 fm tillbaka. Jag trädde båda garnändorna turvist upp och ner genom hela antennen för att få den lite stadigare. Sy fast antennen i koppen.

 

Jag sockerstärkte min kopp för jag tyckte den blev lite knölig och mjuk annars. Jag smälte ca ½ dl socker i 1 dl vatten, doppade koppen, kramade ur den och formade den. Det tog kanske 1½ dag för koppen att torka helt.

 

Menskoppar virkade efter det här mönstret får säljas men ange alltid att det är jag (Sanne Magnusson/Virkfeber) som skrivit mönstret eller en direktlänk till det här mönstret. Länka till min blogg om du visar upp att du virkat en menskopp efter det här mönstret. Tack!

 

Om något är oklart, lämna en kommentar eller skriv ett mail! Jag svarar gärna!

 

 

 

Virka och sticka vidare!

 

Sanne Magnusson
15.12.2014 kl. 18:59

Stickade tofflor

Min syster visade en bild på de här tofflorna en tid före hennes födelsedag och funderade om jag kunde sticka dem åt henne. Jag kollade på mönstret och tyckte det verkade lite knepigt men nån vecka senare var jag och köpte garn till dem. Som jag tyckte innan jag började sticka på dem så var drops mönstret lite knepigt. Visst, det fanns en video (mest monteringen) på drops hemsida men den hjälpte bara lite. Varför ska man mäta då de ändå har angett stickfasthet? Är det inte bättre att skriva ut varv då? Nåja. Själva foten på tofflorna blev riktigt passlig (jag provade förstås på min egen fot både en och fem gånger, sorry syster! :P) men det ”lösa skaftet” blev alldeles för löst. På bilden till mönstret så ser skaftet riktit tight och bra ut medan det skaft jag stickade blev för löst. Det är bara min åsikt om dem. Jag vet att min syster tycker om dem och det är det som räknas! :) Garnet tyckte jag om och färgen var otroligt snygg! Garnet är Drops Andes färg 6420 och jag använde stickor 8mm för att få stickfastheten.

 

 

 

Mönstret på menskoppen kommer snart, måste bara klura ut några maskor först! :)

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
05.12.2014 kl. 19:40

Menskopp

En menskopp är ett menskydd gjort av silikon som samlar upp mensen iställer för att suga upp den som en tampong gör. Till skillnad från engångsskydd (tamponger, bindor, som är blekta, innehåller kemikalier och kan avge fibrer) så går koppen att använda flera år om en tar hand om den på rätt sätt. En menskopp är alltså snällare mot slemhinnor, plånboken och miljön.

 

En menskopp fungerar så att en sätter in den, tar ut den efter högst 12 timmar, tömmer och tvättar den och så så sätts den in igen. Under tiden koppen sitter innuti en kan en göra allt som en vanligtvis också gör, springa, cykla, simma, chilla. Utan att vara oroad ifall skyddet läcker eller syns (snöret från tampongen t.ex.). Sitter koppen rätt läcker den inte! Och inte känns den heller. Det kan dock ta några månader innan en kommer på de bästa sättena att sätta in och ta ut koppen.

 

Jag har en Lunette menskopp som jag köpte för drygt ett år sen för ungefär 30€ från ett apotek. Jag tömmer min kopp två gånger om dagen, t.ex. kl. 8 på morgonen och kl. 20 på kvällen. Jag har inget behov av att tömma den oftare. För mig tog det ungefär fyra månader innan jag kom på hur jag lättast sätter in den (punch-down fold) och kollar att den sitter rätt och har vecklats ut, hur jag ska ta ut den och hur jag ska tvätta den. Nu går det smidigt och snabbt och jag skulle aldrig byta tillbaka till engångsskydd. Jag glömmer ofta bort att jag har mens när jag använder menskoppen, så jäkla smidigt är den! Har du några frågor om menskoppen så fråga gärna i kommentarerna eller mail! :)

 

Orsaken till varför jag har skrivit allt det här om menskoppen är för att jag har virkat en menskopp. Surprise surprise eftersom det här är min handarbetsblogg! :)

 

Försökte få min virkade menskopp så lik min egen som möjligt, men det var inte riktigt så enkelt som jag trodde. Men jag fick till vissa detaljer rätt bra och nog det liknar en menskopp. Men skulle aldrig i världen stoppa in den här koppen i mig för den är sockerstärkt och socker ska inte i närheten av snippan. Jag kan renskriva mönstret om någon är intresserad av att virka en egen. :)

 

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
22.11.2014 kl. 21:28

Hårband

Som en doppresenter till min systerdotter virkade jag ett hårband. Jag googlade lite och fick inspiration, sen grävde jag bland mina garn. Jag hittade en sjal som blev påbörjad för länge sen men garnet tog slut och jag tror att de då ren hade slutat tillverkas. Hittar det iaf inte på Novitas hemsidor.

Jag virkade inte efter något mönster utan utgick från en bild jag såg när jag googlade. Jag freestylade alltså. Så här blev resultatet. (ursäkta den dåliga kvaliteten, mobilbild)

 

Eftersom jag inte virkade efter något mönster så visste jag inte heller hur stor jag skulle laga den. Nå, det visade sig att den blev för stor för en två månaders bebis, men hon växer ju tack o lov. :)

 

Blomman är virkat efter det här mönstret. Virknål 2 mm använde jag.

 

 

 

Virka och sticka vidare!

 

Sanne Magnusson
03.09.2014 kl. 16:01

Stickade sockor

De här sockorna har varit färdiga nån vecka ren men då jag inte fick några bra bilder förra gången jag försökte fota dom så blev det här blogginlägget av först nu.

Sockorna är de första sockorna som jag har stickat så såklart är de inte perfekta; minskningar på fel ställen, ojämna maskor och det syns var jag bytt sticka. Men det är ett par sockor iaf! :)

Mönstret är till största delen Novitas basmönster för sockor (med maskantalet för Nalle-garn) och lite smått från den här videoserien. Jag stickade med en 3mm rundsticka och Magic loop. 

 

Just nu försöker jag sticka en amirugumi från Sticka Mochimochi och jag tycker nog att virka amigurumi är lite smidigare men det går! :)

 

 

 

Virka och sticka vidare!

Sanne Magnusson
24.07.2014 kl. 20:25

Jag som virkar (och stickar lite) heter Sanne, är 30 år och har virkat sen januari 2011 (stickat sen augusti 2013). Mina virknålar och stickor bor i Vasa med en KnasApa och en bebis.

Kommentera gärna, jag svarar på allihop!

Maila om du har lust.
sannemagnusson@gmail.com

Hoppas du trivs här! :)
 
 

 
Poddar jag lyssnar på: